In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,

Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης

της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στο δημοσιογράφο Πάνο Σακελλαρόπουλο για την εφημερίδα «Πελοπόννησος»

 

  1. Kαταθέσατε την υποψηφιότητά σας για την ηγεσία της ΔΗΣΥ -έχοντας ήδη δοκιμαστεί και για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- κομίζοντας την πρόταση για ένα άλμα προς τα εμπρός. Προσδιορίστε μας τι θεωρείται «παλιό», το όνομα ΠΑΣΟΚ, τα πρόσωπα, τους μηχανισμούς ή τις αντιλήψεις;

Το παλιό είναι οι μηχανισμοί και οι αντιλήψεις που εκφράζουν τα πρόσωπα.

Η δική μου ευθύνη είναι να εκφράσω τον κόσμο που θέλει να σπάσει τα στεγανά, που δεν θέλει την αναβίωση παλιών μηχανισμών με το «νέο» προσωπείο.

Θέλω να εκφράσω την γενιά μας, η οποία σε όλα αυτά τα χρόνια της κρίση αγωνίζεται με αξιοπρέπεια σχεδόν αδιαμαρτύρητα για να επιβιώσει επαγγελματικά και οικονομικά.

Επιδιώκουμε μια συμφωνία ανάμεσα στο κράτος και τον επιχειρηματικό κόσμο που θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή πλούτου, νέες θέσεις εργασίας με καλύτερους μισθούς και εργαζόμενους που μπορούν να κάνουν όνειρα και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συντάξεις για τους γονείς μας και κοινωνική αλληλεγγύη για αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Η καινοτομία είναι η απάντηση για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, των μικρομεσαίων, των μεγάλων επιχειρήσεων και του δημόσιου τομέα. Ο δικός μου ορισμός για την ανάπτυξη είναι η ευημερία των πολλών. Να το κάνουμε πράξη προετοιμάζοντας την Εθνική Ελλάδος της δημιουργίας και της καινοτομίας.

  1. Γιατί π.χ. η ανεξάρτητη υποψηφιότητα ενός προσώπου όπως του Γ. Καμίνη δεν μπορεί να δώσει το σήμα, με την ψήφο των φίλων της παράταξης, ότι η ΔΗΣΥ μπορεί να γίνει ο νέος ισχυρός πόλος στο πολιτικό κέντρο, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος;

Ο κάθε υποψήφιος έχει τις δικές του πολιτικές αναφορές. Η υποψηφιότητα του κ. Καμίνη βοήθησε ψυχολογικά στο εγχείρημα.

Ο επικεφαλής του νέου Ενιαίου Φορέα, πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τους κ.Τσίπρα και Μητσοτάκη, εντός και εκτός Βουλής. Να πείσει τους πολίτες ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν. Να ενώσει τις δύο Κ.Ο. και να τις εμπνεύσει.

Τα βαρίδια έχουν φύγει εδώ και καιρό. Έκαναν την επιλογή της «καρέκλας» και προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ.

  1. Όσον αφορά κυρίως την Φώφη Γεννηματά αλλά και τους Νίκο Ανδρουλάκη και Γιάννη Μανιάτη, είναι όλοι τους επίσης πρόσωπα τα οποία την κρίσιμη ώρα έμειναν, μέσα στο «δημοσκοπικό καταχείμωνο,» μέσα στο πλοίο, ρισκάροντας να βυθιστούν όλοι μαζί στην τρικυμία της γενικής κατακραυγής και της εσωτερικής αποδιοργάνωσης. Γιατί όχι αυτοί αλλά εσείς μόνο να δρέψετε τους καρπούς μιας προοπτικής που φαίνεται να υπάρχει για μια νέα άνοιξη στο χώρο της κεντροαριστεράς;

Σέβομαι και εκτιμώ την κάθε υποψηφιότητα. Η μία δεν αμφισβητεί την άλλη, αλλά δίνει εναλλακτική πρόταση στους πολίτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν ποια θα επιλέξουν.

Ο νέος φορέας θα αποκτήσει πλειοψηφικά χαρακτηριστικά μόνο όταν γίνει πολυσυλλεκτικός. Τα πρόσωπα θα αξιολογηθούν σχετικά με το αν είναι φορείς πολιτικών ιδεών και απόψεων και όχι από το αν είναι αρχηγοί μηχανισμών και οπαδοί των οπαδών τους.

Θα κριθούμε από το εάν καταφέρουμε να προσελκύσουμε νέο κόσμο στην Παράταξη και όχι από το αν δοθεί η μάχη στο όνομα των παλιών διπόλων και πρώην αρχηγών.

Όποιοι, στο όνομα της ανανέωσης, επαναφέρουν τη σύγκρουση όπως το 1996 και μετά θα απογοητεύσουν την κοινωνία και απλώς θα συντηρήσουν ασήμαντους  μηχανισμούς σε ένα μικρό κόμμα.

Δεν με αφορά αυτή η μάχη και δεν θα ξοδέψω ούτε το ελάχιστο των δυνάμεών μου.

  1. Μερίδα των συντρόφων σας, κυρίως τα στελέχη, θα προσέλθουν στην κάλπη στις 5 Νοεμβρίου, έχοντας ως πρότυπο έναν ηγέτη ο οποίος θα δύναται να οδηγήσει το χώρο και πάλι ψηλά, μέσω των οραμάτων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Α) Είναι ρεαλιστικό σήμερα να πιστέψουμε ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, π.χ. στις προσεχείς βουλευτικές; Β)Είναι εφικτό ο χώρος να δώσει πρώτα τις… εξετάσεις του συνεργαζόμενος με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ και εν συνεχεία να τεθεί ο στόχος της επιστροφής στην πολιτική κορυφή;

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών θα στείλει μήνυμα προοπτικής. Εμείς προχωράμε για να αμφισβητήσουμε το δίλλημα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

Στόχος είναι να είμαστε ο άλλος Κυβερνητικός πόλος απέναντι στη ΝΔ. Να ηττηθεί στρατηγικά ο εθνολαϊκισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι πολίτες δε θέλουν ένα κόμμα, συμπλήρωμα της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ με ανταλλαγή καρεκλών.

Αυτό δε σημαίνει ότι χρειάζεται συναίνεση και συνεννόηση μόνο για να βγούμε από την κρίση, αλλά και σε ζητήματα όπως ο εκλογικός νόμος

Το εγχείρημα δεν έχει μέλλον εάν κάποιος θεωρεί ότι μετά τις εκλογές και πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ, η λύση είναι συνένωση με το ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιος το πιστεύει δεν μπορεί να ψηφίσει εμένα. Όμως όσοι εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσοι στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ ψήφισαν ΝΔ χωρίς να έχουν ιδεολογική συγγένεια με αυτή, αλλά και οι εκατοντάδες πολίτες που έμειναν σπίτια τους στηρίζοντας την αποχή, για όλους αυτούς, είμαι εδώ ώστε μαζί να φτιάξουμε τη μεγάλη προοδευτική, πλειοψηφική συμμαχία.

  1. Σταύρος Θεοδωράκης και Γιάννης Ραγκούσης προσέγγισαν την περιοχή σας, διεκδικώντας μια πιο ριζοσπαστική μεταλλαγή του. Εσείς πόσο ριζοσπάστη θεωρείτε τον εαυτό σας;       

Η νέα προσπάθεια δεν έχει αποκλεισμούς. Στη νέα προσπάθεια δε μπορεί να συμμετέχουν μόνο όσοι έφυγαν για να βρουν μια θέση στο Κοινοβούλιο ή τον Κυβερνητικό μηχανισμό, στο ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ.

Στοίχημα της παράταξής μας είναι να επικοινωνήσουμε με αυτούς που εξαπατήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτούς που στο δίλλημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επέλεξαν τη ΝΔ χωρίς καμία ιδεολογική συγγένεια. Με τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έμειναν σπίτι τους και δεν ψήφισαν.

Προσδοκούμε να τους πείσουμε εμείς με το παράδειγμά μας. Αλλάζουμε τις παλιές νοοτροπίες και πρακτικές, ώστε ο κόσμος να πιστέψει στο όραμα της δίκαιης κοινωνίας με ενιαίους κανόνες για όλους.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search