In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου,

Βουλευτή Αρκαδίας και Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής

του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ,

στη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη

για την εφημερίδα «ΜΠΑΜ»

 

1.Στο πλαίσιο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, θα βλέπατε ακόμη και την διεξαγωγή συνεδρίου προκειμένου να συζητήσετε το πώς πρέπει να σταθεί το ΚΙΝΑΛ στην νέα περίοδο;

Έχει ήδη συσταθεί η επιτροπή αξιολόγησης του εκλογικού αποτελέσματος από τον κ. Ιωακειμίδη. Μετά την παρουσίαση των συμπερασμάτων, όλοι μαζί θα προχωρήσουμε ώστε η παράταξη να πρωταγωνιστεί αυτόνομα.

Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι ο προγραμματικός λόγος, τα στελέχη που απαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής και κυρίως η έννοια της επιστροφής της ηθικής στην πολιτική.

Υπενθυμίζω ότι όσοι μείναμε στην παράταξη το κάναμε για τις αρχές και τις αξίες. Οι «καρεκλάτοι» πήραν το δρόμο τους.


2.Τι είδους πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες θα αναλάβετε, ώστε να αντέξετε στη πίεση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ;

Πρωτοβουλίες για να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Με τους νέους ανθρώπους που πιστεύουν στην πολιτική. Με αυτούς που πιστεύουν ότι αξίζει να παλέψεις στα δύσκολα για την ιδεολογία σου. Με αυτούς που πιστεύουν ότι η πολιτική έχει ηθική.

3.Ποιό είναι το εκλογικό “αποτύπωμα” που άφησε η αποχώρηση του Ευάγγελου Βενιζέλου; Τελικά βοήθησε ή όχι την παράταξη; 

Δείχνω απόλυτο απόλυτο σεβασμό απέναντι σε όλους τους πρώην Προέδρους της παράταξης. Είναι και αυτό προς αξιολόγηση.

4.Έχετε συναντήσει τον Ευ. Βενιζέλο μετά την αποχώρηση του; Τι σας είπε;

Με τον κ. Βενιζέλο έχω να συναντηθώ πάνω από τρία χρόνια. Όλοι γνωρίζουν ότι είχαμε κάποιες «αντιπαραθέσεις», γεγονός που όμως δεν επηρεάζει την άποψή μου για εκείνον. Αυτά που λέω δημόσια, δεν τα λέω λόγω φιλικών και προσωπικών σχέσεων, αλλά γιατί τα πιστεύω πραγματικά. Η άποψή μου παραμένει ανεπηρέαστη από αντιπαραθέσεις οι οποίες έτσι και αλλιώς είναι αναμενόμενες.

5.Πρόσφατα ανοίξατε θέμα Προεδρικών εκλογών λέγοντας πως επιθυμείτε τον Προκόπη Παυλόπουλο να τον διαδεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Που εδράζεται αυτή η εκτίμηση σας; 

Το θέμα άνοιξε όταν με ρώτησε η συνάδελφός σας κα Τζίνα Μοσχολιού στον Αθήνα 98,4 σχετικά με το εάν θα ψήφιζα το Βενιζέλο σε περίπτωση που προταθεί για την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Απάντησα «και με τα δυό μου χέρια» διότι πιστεύω οτι θα ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τη θέση αυτη.

Άλλωστε η κα Γεννηματά έχει πει δημόσια ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι από το χώρο της Κεντροαριστεράς.

Να σημειώσουμε μάλιστα οτι μια τέτοια πρόταση θα αποτελούσε ευκαιρία ώστε να δούμε τις πραγματικές προθέσεις πολλών για τον κ. Βενιζέλο. Να δούμε αν πιστεύουν πραγματικά αυτά που έλεγαν για εκείνον.

6.Σας ανησυχεί το γεγονός πως πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αξιοποιήθηκαν απο την  κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Είναι αλήθεια οτι πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ «αυτομόλησαν» προς τα δεξιά, αλλά και τα αριστερά. Θέλουμε να πορευόμαστε με ανθρώπους που πιστεύουν στην ιδεολογία και στις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουμε να έχουμε κοντά μας στελέχη που «την έκαναν» στα δύσκολα, όταν κατάλαβαν οτι η παράταξη δεν μπορούσε να τους βολέψει σε καρέκλες.

Είμαστε όμως κι εμείς που δεν ανταποκριθήκαμε σε «αριστερές» και «δεξιές» σειρήνες, που περάσαμε από συμπληγάδες πέτρες και αντέξαμε. Φέραμε νέα ήθη στην πολιτική. Κυρίως κάναμε πράξη ότι ζούμε για την Παράταξη και όχι από την Παράταξη.  Εμείς που βάζουμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα και δε φοβόμαστε το πολιτικό κόστος.

7.Κατά την γνώμη σας τι πρέπει να κάνει το ΚΙΝΑΛ για να μην συνθλιβεί απο τον δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εντός της Βουλής

Το Κίνημα Αλλαγής θα ασκήσει υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση. Θα είναι απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.

Θα είμαστε αντικειμενικοί, θα είμαστε ακέραιοι, θα είμαστε δίκαιοι. Θα ψηφίζουμε όσα είναι σωστά να γίνουν για τη χώρα και τους πολίτες και θα καταψηφίζουμε όσα μας έδωσε ο λαός ως εντολή να καταψηφίζουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Παράλληλα, θα καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις, όπως κάναμε πάντα.


8.Ποιες είναι οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά;

Η πρόκληση που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, είναι η ενδυνάμωση του χώρου της Κεντροαριστεράς, να δωθεί μια νεα δυναμική στο χώρο, να διασφαλίσουμε οτι ο κόσμος μας εμπιστεύεται ως τη μοναδική προοδευτική παράταξη του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συνονθύλευμα αριστερών και δεξιών, αλλά κυρίως «καρεκλάτων» στελεχών. Μάταια πασχίζει να καπηλευθεί τον χώρο της Κεντροαριστερας που παραδοσιακά ανήκει στην ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ και έτσι θα παραμείνει.

Άλλωστε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρλέτης στις 27.7.2019 δήλωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πρέπει να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς. Κάτι που εμείς βέβαια το ξέρουμε, αλλά καλό είναι να το καταλάβει και ο κόσμος.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search