In ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2022

 

Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ. Η σοσιαλδημοκρατία έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις.

 

Βασικά σημεία από τη συνέντευξή μου στον Γ.Πιέρρο στον τηλεοπτικό σταθμό action 24

  • Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μία διαχρονική στάση. Όταν ο κύριος Τσίπρας έφερε στη Βουλή για ψήφιση το πρώτο επίδομα, το οποίο η Νέα Δημοκρατία δεν ψήφισε, εμείς το ψηφίσαμε γιατί πιστεύουμε ότι ο κόσμος που έχει πολλά προβλήματα, όσοι ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πρέπει να τους στηρίζουμε ακόμη και αν εμείς έχουμε μία διαφορετική άποψη σχετικά με τα επιδόματα. Δεν πιστεύουμε στα επιδόματα μιας στιγμής.Δεν πιστεύουμε στα περιστασιακά επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα. Εμείς είχαμε το ΕΚΑΣ ως μία λύση για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ΕΚΑΣ το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία δεν το επανέφερε. Το ΕΚΑΣ όμως είναι ένας σταθερός μηχανισμός για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είναι ένα σύστημα που λειτουργεί υπέρ τους. Το νέο ΕΚΑΣ είναι για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και είναι μόλις 600.000 ευρώ.

 

  • Ήταν επιλογή της Νέας Δημοκρατίας να μη φορολόγησει τη μεταβίβαση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας των πλουσίων στα παιδιά τους. Εμάς δε μας βρίσκει σύμφωνους αυτό.

 

 

  • Ο κύριος Μητσοτάκης πριν από λίγο καιρό είπε ότι υπάρχει κερδοσκοπία. Αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς το λέγαμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία είναι ανεπαρκή. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες τα έσοδα από το Φ.Π.Α. αυξήθηκαν και είναι επιπλέον 1 δις ευρώ. Αυτό συνέβη διότι αυξήθηκαν οι τιμές και ο Φ.Π.Α. είναι επάνω στις νέες τιμές. Αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα. Επίσης στο θέμα της ενέργειας η κυβέρνηση αύξησε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο κατά 25% εν μέσω κρίσης. Και ενώ όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είχαν δημιουργήσει μακροπρόθεσμα συμβόλαια, η μόνη χώρα που πάει με τιμή ημέρας χρηματιστηρίου είναι η Ελλάδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της τιμής. Παρόλα αυτά και χαίρομαι που και τα υπόλοιπα κόμματα μιλούν για τα τεράστια κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Αυτά θέλουν άμεση και γρήγορη φορολόγηση.

 

  • Σχετικά με την μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο τρόπος που γίνεται η μείωσή του, είναι σε τέτοιο επίπεδο όπου το 25% το παίρνει το 90% από τα 350εκ. και το υπόλοιπο 75% όλοι  οι υπόλοιποι. Δηλαδή ελάχιστοι παίρνουν τα πολλά χρήματα της μείωσης. Είναι λοιπόν άδικος ο τρόπος της μείωσης.

 

  • Σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, εμείς είμαστε υπερ. Την αύξηση του κατώτατου μισθού δεν την κάνει το κράτος, την κάνουν οι εργοδότες. Οι επιχειρήσεις όμως που πρέπει να το κάνουν αυτό πρέπει να το κάνουν με μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι. Αυτό αφορά κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Αν αυτές οι επιχειρήσεις δεν μπορέσουν να σταθούν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Εμείς λοιπόν λέμε αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Θα πάρει ένα μέρος η επιχείρηση και ένα μέρος το μη μισθολογικό κόστος για να μπορέσει να αντέξει η επιχείρηση και να μην έχουμε ανεργία.

 

  • Στην Ελλάδα ο πληθωρισμός είναι στο 7,2. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαχρονικά ήταν παραπάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Σήμερα είναι περίπου 1,5 με 2 μονάδες επάνω.

 

  • Σε όλη την Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα κερδίζουν γιατί η σοσιαλδημοκρατία έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίζει τις πολλαπλές κρίσεις. Τη Νέα Δημοκρατία θα την κερδίσει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι συμπληρωματική δύναμη, έχει σοσιαλδημοκρατική πρόταση και θα κερδίσει τη Νέα Δημοκρατία.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search