In ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 4 Νοεμβρίου 2022

 

 

Κατέθεσα χθες ερώτηση στη Βουλή αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές κάστανου στην Αρκαδία ζητώντας από τον αρμόδιο Υπουργό λύσεις για τη μόλυνση που υφίστανται τα δέντρα και την αποζημίωση των καλλιεργητών.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2022

 

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γ. Γεωργαντά

 

Σε αδιέξοδο έχουν βρεθεί οι παραγωγοί κάστανου στην Αρκαδία και σε άλλες ορεινές περιοχές που κάθε χρόνο τέτοια εποχή προβαίνουν στην συγκομιδή κάστανου με σκοπό να το εμπορευτούν. Φέτος οι παραγωγοί της Αρκαδίας διαπιστώνουν ότι οι καστανιές έχουν  προσβληθεί από μύκητα και έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Άμεση συνέπεια αυτής της μόλυνσης είναι η αδυναμία εξαγωγής του προϊόντος καθώς η ανίχνευση του μύκητα καθιστά αντιεμπορικό το παραγόμενο κάστανο. Σα να μην έφτανε αυτό, η ποιότητα στα κάστανα έχει υποβαθμιστεί αρκετά εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που εμπόδισε την φυσιολογική ανάπτυξη των καρπών με αποτέλεσμα να μην «γεμίσουν» και εκτός του ότι έχουν μειωμένο βάρος σε σχέση με το συνηθισμένο. Το δεδομένο αυτό εμποδίζει περαιτέρω την πώληση σε μια ικανοποιητική τιμή.

Συνδυαστικά αυτοί οι παράγοντες φέρουν ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των καλλιεργητών και υποβαθμίζουν τη συνέχεια της παραγωγής. Φέτος οι παραγωγοί βλέπουν το εισόδημα να μειώνεται δραματικά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και μάλιστα ενώ πληρώνουν εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις. Ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης δεν λαμβάνουν την αποζημίωση για αυτή την μεγάλη ζημιά που σε ένα βαθμό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός

  • Με τι τρόπο θα αποζημιωθούν για το εισόδημα που χάνουν οι παραγωγοί κάστανου στην Αρκαδία, οι οποίοι ενώ πληρώνουν εισφορά στον ΕΛΓΑ δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την καταπολέμηση της ασθένειας που πλήττει τα δέντρα καστανιάς;

Αθήνα, 03.11.2022

Ο ερωτών Βουλευτής

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search