In ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Συνέντευξη  στον δημοσιογράφο Σπύρο Μουρελάτο  για την ιστοσελίδα του «Αθήνα 984»

 

  • Το κόμμα σας ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για την ολοκλήρωση της Β αξιολόγησης. Εσείς, εφόσον είστε μέρος μιας αυριανής κυβέρνησης συνεργασίας, δεν θα εφαρμόσετε τα συγκεκριμένα μέτρα; 

Αυτή είναι εξαγγελία του κ.Τσίπρα – μη μας συγχέετε μαζί του. Εμείς δεν θα ψηφίσουμε τα μέτρα αυτά, γιατί δεν έχουμε καμία πρόθεση να νομιμοποιήσουμε κοινοβουλευτικά άλλη μία πολιτική απάτη των κ.Τσίπρα και Καμμένου, η οποία θα κοστίσει στους πολίτες ακόμη 3,5 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν θα πανηγυρίσουμε μαζί με τον Υπουργό κ.Παπαδημητρίου για τα «αναπτυξιακά» δήθεν μέτρα που θα πάρουν μειώνοντας το αφορολόγητο στα 6000 ευρώ (12.500 ευρώ αφορολόγητο είχε υποσχεθεί ο κ.Τσίπρας!) ούτε με την κα Αχτσιόγλου για τις συντάξεις που «δεν θα μειωθούν» (εξάλλου, ο κ.Τσίπρας είχε υποσχεθεί 13η, πρόσφατα ο κ.Σπίρτζης υποσχέθηκε και 14η…).

Η πολιτική απάτη θα τελειώσει μαζί με την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Δυστυχώς, θα έχει κοστίσει πανάκριβα στους πολίτες και στη χώρα. Όμως η λύσh δεν είναι μόνο η Ελλάδα που πληρώνει. Η λύση για εμάς, είναι η Ελλάδα που παράγει. Αυτή θα είναι η δική μας στρατηγική, όταν κληθούμε να την εφαρμόσουμε.

  • Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι η διαφορετική συνταγή, που προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Πρώτον, εμείς κρατάμε ψηλά την ευθύνη. Δεν έχουμε ούτε αυταπάτες ούτε είμαστε πολιτικοί απατεώνες. Καταθέτουμε την πρότασή μας ξεκάθαρα στους πολίτες, σε συνεργασία και σε διαρκή διαβούλευση μαζί τους, και για την πρόταση αυτή διεκδικούμε να ψηφιστούμε. Δείτε, για παράδειγμα, τα «κόκκινα» δάνεια: Εμείς δεν κραυγάζουμε για κοράκια και άλλα γλαφυρά, όπως έκανε ο κ.Τσίπρας το 2014 και τώρα έχει φτάσει να παραδίδει την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ξένα funds. Ούτε κρυβόμαστε πίσω από την Κυβέρνηση για να την αφήσουμε να περάσει τις νεοφιλελεύθερες λύσεις, όπως κάνει η ΝΔ. Εμείς έχουμε καταθέσει μία ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη πρόταση για τη στήριξη των επιχειρηματιών, τη διατήρηση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος.

Δεύτερον, ο σεβασμός στη Δημοκρατία και στους θεσμούς, που τόσο βάναυσα έχουν καταπατηθεί τα τελευταία δύο χρόνια: στην ελευθεροτυπία, στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στον κοινοβουλευτισμό, στο Σύνταγμα.

Τρίτον, η στήριξη της Ελλάδας που παράγει, που δημιουργεί. Έμπρακτα και συγκεκριμένα, όχι με συνθήματα και άναρθρες κραυγές. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε τους πολίτες που παράγουν πλούτο γι’αυτή τη χώρα – πλούτο πάνω στον οποίο θα στηριχθεί μία ανταγωνιστική, εξωστρεφής οικονομία και ένα στέρεο κοινωνικό κράτος. Σχεδιάζουμε την Ελλάδα του 2030.

  • Γιατί το κόμμα σας επιμένει ότι δεν θα ψηφίσει τα θετικά αντίμετρα, που θα φέρει σε λίγες ημέρες η Κυβέρνηση στη Βουλή;

Γιατί δεν υπάρχουν θετικά αντίμετρα, κύριε Μουρελάτο. Υπάρχουν μόνο ψεύτικες υποσχετικές του κ.Τσίπρα, που ψάχνουν άλλοθι. Ας ψάξουν αλλού.

  • Γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιμένει στη συγκρότηση μίας Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο σενάριο συγκεντρώνει, βάσει και της θέσης, που έχει εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστες πιθανότητες;

Γιατί έχει αποδειχθεί περίτρανα, πως κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του. Το πολιτικό σύστημα, τα κόμματα του δημοκρατικού φιλοευρωπαϊκού τόξου, έχει συλλογική ευθύνη για το παρόν και το μέλλον και οφείλουν να την επωμισθούν. Το ΠΑΣΟΚ το 2009 πήγε να αναλάβει την ευθύνη αυτή μόνο του, και κατέρρευσε υπό το βάρος της. Ακολούθησε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ, της οποίας η θητεία διεκόπη βίαια από το λαϊκισμό και τα ψέματα του κ.Τσίπρα. Και τώρα, η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, ετοιμόρροπη λόγω του τεράστιου βάρους των ψεμάτων της, συντηρείται μόνο χάρη στην αγάπη των στελεχών της για την εξουσία και τις καρέκλες τους. Όταν τελειώσει και αυτό το επεισόδιο, ελπίζω να έχουν όλοι την πολιτική ωριμότητα για εθνική συνεννόηση. Οι πολίτες με την ψήφο τους θα επιβάλλουν την εθνική συνεννόηση και στρατηγική για τη χώρα. Μην συγχέουμε αυτό με το μοίρασμα καρεκλών, δεν έχει καμία σχέση.

Θυμίζω ότι το 2020 έχουμε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αν δεν βρεθούν οι 180 ή οι 200 ψήφοι Βουλευτών, δεν μπορεί να αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Αλλά, κυρίως, για να εξαντληθεί η τετραετία χρειάζεται ισχυρή πλειοψηφία και εθνική συνεννόηση.

Άρα, αν οι πολίτες δώσουν αυτοδυναμία, θα δώσουν εντολή για μονοκομματική κυβέρνηση. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, όποιος δώσει το δικαίωμα στο δεύτερο κόμμα να διαφύγει των ευθυνών του, θα έχει και την ευθύνη για την πορεία της χώρας.

  • Εκτιμάτε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρέπει να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, ώστε να υπάρξει σταθερή Κυβέρνηση στη χώρα; Μήπως είναι επικίνδυνο για την σταθερότητα της χώρας να οδηγηθεί αυτή σε δεύτερες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής;

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: ο στόχος είναι η εθνική συνεννόηση. Μόνο αυτή μπορεί να διασφαλίσει την σταθερότητα, αλλά και την προοπτική για την χώρα και για τους πολίτες.

  • Συμφωνείτε με τις πρωτοβουλίες της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά για την διεξαγωγή Συνεδρίων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ εντός του 2017; Μήπως η εικόνα εσωστρέφειας πλήττει το κόμμα σας την ώρα, που δημοσκοπικά καταγράφει μία κάποια άνοδο;

Η εσωστρέφεια δημιουργείται από τεχνητές εσωκομματικές συγκρούσεις χωρίς πολιτική ουσία. Και φυσικά η εσωστρέφεια πλήττει την Παράταξη, σε βαθμό μάλιστα που να υπηρετεί τους πονηρούς σχεδιασμούς όσων επιθυμούν τη συντήρηση του τεχνητού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ. Στην άκρη λοιπόν οι πολιτικοί τυχοδιωκτισμοί και οι υποκρισίες, στην άκρη και οι πολώσεις, για χάρη της προοπτικής της Παράταξης. Η ευθύνη μας είναι συλλογική, όμως οι πολίτες κρίνουν τον καθέναν μας ατομικά. Είχα πει στην ομιλία μου, πριν από την σύγκρουση χωρίς αιτία και χάριν των ΜΜΕ, ότι με τις συμπεριφορές τους κάποιοι θα οδηγήσουν σε συνέδριο ΠΑΣΟΚ.

  • Είναι στην πραγματικότητα τόσο μεγάλες οι διαφορές των απόψεων της ηγεσίας με εκείνες των Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Ξεκαλάκη; Δεν πρέπει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει την απόφαση του Συνεδρίου του 2015 για ίδρυση νέου ενιαίου πολιτικού φορέα;

Κύριε Μουρελάτο, ευχαριστώ για την ερώτηση. Και λέω ευχαριστώ γιατί ξέρετε ότι η θέση για Ιδρυτικό Συνέδριο και ενιαίο φορέα ήταν πρότασή μου στο Συνέδριο του 2015 και πάγια θέση μου. Τις θέσεις του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Ξεκαλάκη τις γνωρίζετε από τις ομιλίες τους! Ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες, χαίρομαι αν τώρα άλλαξαν γνώμη.

Μάλιστα, είχα θέσει το θέμα δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του Συνεδρίου του 2015 για το Ιδρυτικό Συνέδριο και τις κυβερνητικές συνεργασίες. Απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Συνεδρίου. Αν μετάνιωσαν που δεν ψήφισαν τις προτάσεις, εγώ δεν είμαι ιερέας για να τους δώσω «συγχωροχάρτι», αλλά χαίρομαι που τώρα μιλούν για δημοψήφισμα.

Κύριε Μουρελάτο, την υποκρισία δεν την αντέχω, γι’αυτό θα λέω αλήθειες που θα πονάνε.

  • Έχει κλείσει οριστικά το παράθυρο συνεργασίας με το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων; Θα απευθύνετε εκ νέου κάλεσμα προς τις ηγεσίες των συγκεκριμένων σχηματισμών, ώστε να ανταποκριθείτε και στο πλειοψηφικό αίτημα της εκλογικής σας βάσης, που θέλει συνένωση δυνάμεων;

Το κάλεσμα είναι συνεχές και καθημερινό. Το 80% των στελεχών που συμμετέχουν σε προοδευτικές και κεντροαριστερές κινήσεις, κόμματα, κλπ είναι ΠΑΣΟΚ. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εικοσαετή παρουσία στα δρώμενα.

Όσον αφορά το Ποτάμι, αφού συμφώνησε στις πολιτικές αρχές από το καλοκαίρι του 2016 και η μόνη διαφωνία είναι ποιος θα είναι αρχηγός, ας πούμε καθαρά την αλήθεια: Αν το Ποτάμι αποδεχτεί να συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια και τις πολιτικές που έχουμε συμφωνήσει, ας προχωρήσουμε σε άμεση εκλογή αρχηγού από τη βάση.

  • Το 2015 θέσατε υποψηφιότητα για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Θα το επιχειρούσατε εκ νέου στο μέλλον, είτε αφορά στο ΠΑΣΟΚ είτε αφορά στη θέση του επικεφαλής ενός ευρύτερου φορέα; 

Η θητεία της εκλεγμένης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι τετραετής. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις που ανέλυσα παραπάνω και συμμετέχει το Ποτάμι, την επομένη θα πω ευθέως την άποψή μου, όπως κάνω πάντα.

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search